Sudjelujući u projektu "Poboljšanje kvalitete usluge kroz IKT u nastavi i poslovanju" našim nastavnicima i polaznicima osigurali smo IKT opremu za kvalitetno inovativno izvođenje nastave. Time smo stvorili bolje uvjete za učenje za naše polaznike te više mogućnosti implementacije multimedijalnih sadržaja za nastavnike.

Važno pitanje koje se javlja prilikom korištenja IKT opreme u nastavi je: 

Kako pravilno koristiti suvremenu tehnologiju s ciljem postizanja što boljih rezultata?

Unapređivanje nastavnog procesa može se postići na više načina, a jedan od njih je i adekvatno korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kako bismo ostvarili unapređivanje, potrebno je koristiti sadržaje koji ostvaruju interakcijsko djelovanje između polaznika. Također, nove tehnologije omogućuju dodatni razvoj individualiziranog učenja no važno je napomenuti da pritom ne smijem zaboraviti i na važan aspekt nastavnog procesa – suradničko učenje! Potrebno je dodatno poticati grupni rad kako bi polaznici međusobno gradili komunikaciju te zajedničko rješavanje problema.

Uz to, sadržaji koje koristimo u nastavi moraju povezivati različite stilove učenja pa se tako preporučuje koristiti materijali u obliku teksta, fotografija, animacija, videa i slično.

 PRIMJER IZ PRAKSE: Teacher Tihana i mali Englezi ponavljaju božićni vokabular uz pomoć obrazovnog dodatka - Osmo Genius. Uz to vježbaju motoriku te razvijaju kreativnost!

Teacher Tihana upoznala je male Engleze s jedinstvenim obrazovnim dodatkom - Osmo Genius, koji uz korištenje iPad-a otvara vrata beskonačnim mogućnostima učenja kroz igre. Pomicanje objekata u stvarnom svijetu i njihovo tumačenje pomoću iPada otvara novi način komunikacije na stranim jezicima. Cijeli komplet omogućuje djeci, ali i odraslima, istraživanje znanosti, matematike, umjetnosti i još mnogo toga na svim jezicima. Kroz Osmo Genius doveli smo učenje jezika na jednu višu razinu i uveli ga u nastavu na jedan kreativan i zabavan način. Pozitivna reakcija i oduševljenja polaznika, ali i nastavnika, dovoljan nam je pokazatelj da ga i dalje aktivno koristimo u nastavi!

Suvremeno obrazovanje zahtjeva inovativne metode učenja, a poučavanje uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije jedna je od trenutno najzastupljenijih inovativnih nastavnih metoda. Tehnologija otvara vrata brojnim novim mogućnostima koje nastavnicima i polaznicima olakšavaju učenje stranih jezika putem različitih alata.

Jeste li znali da upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi može imati pozitivan utjecaj na motivaciju, aktivnost i uspjeh polaznika?

PRIMJER IZ PRAKSE: Mali Nijemci i Lehrerin Nikolina uče uz pomoć QR kodova i tableta!

Lehrerin Nikolina je uz korištenje suvremene tehnologije stavila naglasak i na suradničko učenje (grupni rad) pa su tako polaznici u parovima tražili QR kodove po školi i usvajali nove pojmove na njemačkom jeziku!

Istraživanja su pokazala kako korištenje tableta u nastavi može imati povoljan učinak na aktivno sudjelovanje u nastavi te napredak polaznika!